dinsdag 26 november 2013

Vivo el vino de Malaga!

In Spanje kunnen ze niet alleen lekkere sangria maken, ze kunnen ook goddelijke wijnen produceren. Als ik dan toch in Malaga ben, waarom geen wijn uit de streek proberen. Op de tweede avond in het land van de stierenvechters en de paella kwamen we een leuk restaurantje tegen dat 4,5 sterren kreeg van Trip Advisor. De naam van het restaurantje was (heel toepasselijk) Mio Vino. Voor als jullie het niet doorhebben, Vino is Spaans voor wijn. Het was nog redelijk vroeg (voor Spaanse begrippen) om te gaan avondeten, waardoor we onszelf eerst aan wijn gingen wagen. We kregen een drankenkaart met ongeveer net zoveel bladzijden als de percentage wijn in een gemiddelde fles. Er was veel keus. Bij de droge witte wijn-lijst stond bovenaan een wijn uit Malaga genaamd: Sierras de Malaga. De bijbehorende omschrijving vertelde mij dat het van drie soorten druiven was gemaakt: Lairen, Moscatel en Doradilla. De smaak heeft een basis van steenfruit (denk aan fruit waarin in het midden een dikke pit zit die verschrikkelijk irritant is en waardoor je de heel boel onder knoeit wanneer je eromheen probeert te eten), citrusvruchten en tropische notities (als ik het letterlijk mag vertalen). 'Hierdoor proeft het fris en elegant in de mond'. En elegant was het zeker. Dat bleek zowel bij het eerste, als het tweede, als het derde wijntje. Aan het einde van de beschrijving stond: Viva el vino de Malaga! Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het er mee eens ben.

Die avond werden we verzorgt door vrolijke Spaanse gitaarmuziek en een flamenco danseres. Ik kon natuurlijk niet weggaan zonder ook wat flamenco pasjes mee te doen. Nog even oefenen en ik heb het zo onder de knie. 

Tot nu toe zijn de Spaanse erg aan te raden :) Ik zal eens kijken welk land er voor mijn volgende verhaaltje moet oppassen!

Doei! 

vrijdag 22 november 2013

Sangria

Hallo, daar ben ik weer!

Het heeft even geduurd tot ik weer een nieuw verhaaltje kon schrijven vanwege wijnloze dagen en een kleine vakantie naar Malaga, maar nu zal ik de spanning niet meer opbouwen! Zijn jullie niet razend benieuwd naar mijn ervaring met de zoete, fruitige, Spaanse Sangria? Ja he, snap ik wel :) Hier komt het:

Sangria is een ideale alcoholische dorstlesser die vooral lekker is bij temperaturen rond de 25/30 graden. Als ik naar buiten kijk is het niet helemaal het juiste sangria weer, maar misschien kan ik de zomerse sferen een beetje terugbrengen bij jou achter de laptop. Sangria kan je zelf maken (zie het recept onderaan de pagina), maar ik wilde de allerbeste proeven en dat kan alleen in het land waar het drankje zelf is ontstaan. Die heb ik gedronken na een lange dag waarin we de toerist hebben uitgehangen, in een typisch Spaans restaurantje onder het genot van tapas.

Ik moet jullie allereerst bekennen dat het eigenlijk niet alleen uit wijn bestaat. De ingrediënten zijn: rode wijn, brandewijn (het liefste Spaanse), allerlei soorten fruit en een zoetmaker als suiker. Ik ben er na wat speurwerk achter gekomen dat het woord Sangria is afgeleid van het Spaanse woord Sangre, dat 'bloed' betekent. De kleur mag dan wel rood zijn, maar als ik in het Spaans een glaasje bloed bestel klinkt het toch iets minder aantrekkelijk! Sangria zit volgens de tradities in een glazen kom, geserveerd met een houten lepel om de stukjes fruit die onderin de kom zitten eruit te graven. Het gekke aan Sangria is dat de stukje fruit deel zijn van het drankje en ook nog in het glas zitten wanneer je deze drinkt. Het fruit zorgt voor een groot deel van de smaak en is onmisbaar.

Wil je zelf de zomer nog een keertje in huis halen en ook een lekker glaasje sangria drinken? Recepten van sangria komen in allerlei soorten en maten. Voor jullie heb ik een basis sangria recept:

Benodigdheden

1 Shotglaasje brandewijn
2 glazen tonic
750 ml rode wijn naar voorkeur (cabernet sauvignon, merlot, rioja reds, zinfandel of shiraz)
1 limoen
1 sinaasappel
2 theelepels tafelsuiker

Bereiding:
Snij de citroen en sinaasappel in partjes. Schenk de rode wijn in een karaf en kom en knijp het sap in de wijn. Voeg de partjes fruit, het shotglaasje brandewijn en de theelepels suiker toe. Laat het een nachtje inweken. Voeg de tonic toe voordat de sangria wordt opgedronken.



Tot het volgende verhaaltje,

Doei!!


maandag 11 november 2013

Kiss of wine

Volgende week gaan mijn vriendje en ik naar Malaga in Spanje voor drie dagen. Hiervoor moesten natuurlijk voorbereidingen getroffen worden en dat deden we afgelopen zaterdag, volledig in Spaanse stijl. De ingrediënten voor een Spaanse avond: tapas, salsa muziek en Spaanse wijn. Bij een Spaanse wijn is Sangria waarschijnlijk het eerste wat er in je opkomt. Bij mij ook, maar die wil ik het allerliefste in Spanje zelf proeven, dus daarmee houd ik jullie nog even in spanning!

Ik ging naar de Gall&Gall om een Spaanse wijn te halen, maar kon het zo 1,2,3 niet vinden en vroeg daarom de medewerkster naar een Spaanse wijn. Ze liep meteen naar de rode wijn en vertelde over de wijn 'Beso de Vino'. De wijn werd vergeleken met rode wijnen die 20 euro duurder waren dan deze fles en kreeg 90 uit 100 punten. Volgens mij is dat heel goed, maar helemaal zeker durf ik dat niet te zeggen haha. 'Beso de Vino' betekent 'kus van wijn'. De wijngaarden waar deze wijn wordt gemaakt ligt in de provincie Carinena Denominacion de Origin, in het noorden van Spanje. Op de fles staat een leuk stukje over de wijn: Antonio the Bull, issed this wine and he fell in love. Now he runs around the world and offers this wine to you. Beso de Vino, 'Kiss of Wine', the Spanish Temptation in a bottle. Fall in love. Have fun. Beso de Vino. Zulke teksten, samen met een leuk plaatje op de etiket, (in dit geval van een getekende stier die een wijntje drinkt) maken mij al enthousiast voordat ik überhaupt een slokje heb gedronken. Van Beso de Vino was ook een droge witte variant. Deze Spaanse verleiding kon ik niet weerstaan en nam de witte daarom ook mee!

Tijdens onze Spaanse avond heb ik de witte wijn gedronken en ik vond hem erg lekker. Hij had veel smaak en proefde fruitig. Of hoe de beschrijving van de wijn het vertaald: een aroma van mineralen en citrus, voornamelijk verse limoen. Ik kreeg helemaal zin in zon, zee, strand, tapas en vrolijke Spaanse zomeravonden. Ik zal jullie niet jaloers (proberen) te maken!

Gisteravond heb ik de rode variant gedronken en al ben ik over het algemeen minder fan van rode wijn, deze proefde verrassend goed! Drie glaasjes wijn gleden soepel door mijn keel en de smaak was lekker licht. Hij is gemaakt van de Carnachia en heeft een aroma van zwarte bes, rode likeur en lavendel.

Dit is de eerste indruk van Spaanse wijn die ik heb en die smaakt zeker naar meer! Viva Espana :)

Besos!


vrijdag 8 november 2013

Een uitgesproken bouquet

Een alomvattende term die je altijd kunt gebruiken is uitgesproken. 'Deze wijn heeft een uitgesproken bouquet (geur), vind je ook niet?' is een veilige opmerking die ook nog eens klinkt alsof je er alles vanaf weet.

Dit is een citaat uit het wijnboekje dat ik heb gekregen en omschrijft ongeveer de manier waarvoor het in zijn geheel is geschreven. Volgens het boekje mag ik dus gewoon mooie wijntermen gebruiken, waarvan ik zelf niet precies weet wat het betekent en waarvan ik niet weet of het wel past bij de wijn die ik aan het drinken ben, maar waardoor het wel lijkt alsof ik er verstand van heb! Ideaal. Het is een erg leuk boekje geschreven door Harry Eyres. Hij noemt het zelf een 'bluffersgids', die is uitgerust met een vocabulaire en een techniek van misleiding zodat de kans kleiner is dat je door de mand valt wanneer je jezelf op gevaarlijk (wijn)terrein bevindt. 

Kunnen jullie je nog herinneren dat ik in mijn verhaaltje over Pinot Grigio vertelde over termen 'full-bodied', 'light-bodied' en 'a balance of acidity' en dat ik daar geen touw aan vast kon knopen? Nu kan ik het jullie haarfijn uitleggen! Wanneer een wijn veel body heeft, heeft het een uitgesproken smaak (daar heb je hem). Wanneer een wijn weinig body heeft, is het 'vlak' en volgens het boekje is dat geen compliment. Het is belangrijk dat wijn in balans is. Dit houdt in dat de belangrijke componenten waaruit een wijn bestaat, ( dit zijn alcohol, zuurgraad en fruitsmaak), min of meer in harmonie met elkaar zijn. Deze termen doen wonderen wanneer je een gesprek over wijn hebt met een kenner.

Dit en nog veel meer kennis kan ik jullie vertellen uit het leuke wijnboekje, maar dat ga ik allemaal niet meteen aan jullie verklappen :) Het moet natuurlijk een beetje spannend blijven.

Tot snel,

Doei!

woensdag 6 november 2013

''Past in ieder geval niet bij borrelnootjes''

Hoi Hoi,

Ik heb stiekem verteld aan mijn vriendje dat ik een blog over mijn zoektocht naar kennis over wijn aan het schrijven ben. Hij ging meteen op pad en kocht een wijnboekje voor mij en verschillende soorten wijn die we meteen zijn gaan uitproberen. Super lief! Het boekje over wijn is een 'snelcursus wijn met feiten, jargon en inside information'. Misschien kan ik jullie na het lezen hiervan meer spannende wijntermen vertellen! Hierover een ander keertje meer als ik hem uit heb gelezen.

Afgelopen zondag avond heb ik drie soorten wijn uitgeprobeerd die mijn vriendje had gekocht: één omdat de naam vreemd en onbekend was, één andere het etiket er leuk uit zag, en de derde wijn was één waarvan ik eerder had verteld dat ik die soort lekker vind. We begonnen met de wijn waarvan de naam vreemd en onbekend was. Het was een 'Muscadet' . Het is een Franse wijn uit de Loire regio. Nu ga ik jullie één van de best bewaarde geheimen in de wijnwereld vertellen (volgens het wijnboekje): de wijn smaakt eigenlijk nergens naar! Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt waar. Dit is bij wijnproeverijen gebleken, waarbij de wijnproevers de smaak niet konden beschrijven. Mijn vriendje vond het maar een 'lompe wijn' en we waren het er beide mee eens dat het in ieder geval niet past bij borrelnootjes. 

Van wijn nummero twee heb ik maar één slok gehad. Het etiket zag er wel super leuk uit (zie foto), maar de wijn vond ik niet zo lekker. Het was een droge witte wijn: een Sauvignon Blanc. Op het etiket stond een krabbeltje met de woorden 'le ja ja de jau'. 'Ja ja' is Franse slang voor 'een glaasje wijn'. De wijn komt van Chateau de Jau, dat gelegen is in Frans Catalonië. Ik ben benieuwd wat voor een glaasje wijn je krijgt als je in Frankrijk een 'ja ja' besteld! 

De laatste wijn was een Muscat! Mmmmmm echt heerlijk zoet. Muscat is een dessert wijn, waar minder alcohol in zit dan een gemiddelde fles: 5 procent. Je moet er echt van houden, maar aangezien ik een zoetekauw ben, kon dat bijna niet missen. Ik heb al één keer eerder een Muscato gehad in de Barossa Valley in Australië en die was ook zo lekker. Dit had ik verteld en daarom had mijn vriendje er één meegenomen. Omdat er zo weinig alcohol in zit, drinkt het gemakkelijk weg, maar kon ik er ondertussen erg van genieten!

Dit was mijn wijnverslag van afgelopen zondag. Tot de volgende :)

Doei!

zondag 3 november 2013

Pinot Grigio

Vaak als je in de kroeg bent, of op een borrel dan heb je weinig keus als je een droge witte wijn besteld. Ik vroeg de barvrouw om een droge witte wijn en probeerde te kijken welke soort het was. Het heeft er vast raar uit gezien, want ik zat een beetje naar de wijnfles te staren en te zoeken naar het soort wijn wat ik kreeg. Er stond op: Pinot Grigio. Ik vond het klinken als een Italiaanse schilder, maar toevallig heb ik 6 jaar Frans gehad op de middelbare school en weet ik dat Pinot, druif betekent. Dit is nogal waarschijnlijk als je weet waarvan wijn uit bestaat, maar nu het tweede gedeelte van de soort: Grigio. Wikipedia vertelt mij dat het een kloon is van Pinot Gris. Heel fijn allemaal, maar ik weet dus ook niet wat dat het verschil is tussen een Gris en een Grigio. Als ik verder lees zat ik niet zo heel gek verweg met mijn Italiaanse schilder idee, want de roots van de Grigio druif ligt in Italië! De history en de regio's waar deze druif groeit sla ik over en ik ga door naar het kopje 'characteristics': hier heb ik een expert bij nodig want de termen 'full-bodied', 'ligt-bodied' en 'a balance of acidity' moeten toch echt aan mij uitgelegd worden. Ik kon niet meteen proeven dat de wijn erg gebalanceerd was als het gaat om de zuren van de wijn. 

Nu het belangrijkste! De smaak. Ik vond de Pinot Grigio niet erg lekker. Ik kon het redelijk wegdrinken, maar als ik dat al moet zeggen is het bij mij niet heel positief. Het kan natuurlijk ook aan het merk liggen (die ik overigens niet weet, omdat het staarmoment naar de fles al aan de lange kant was), want elke Pinot Grigio verschilt weer van de ander, maar om dat te weten zou ik een soort proeverijtje moeten doen! Ik zal het in ieder geval niet zo gauw bestellen in een restaurant.

Tot de volgende!


zaterdag 2 november 2013

Wijn ongein

Hoi!

Ik ben Marleen, 20 jaar en ik kan zo ontzettend genieten van een glaasje (of twee) wijn. Na een drukke dag, gezellig met vriendinnen of vriend en bij het eten. Net als veel andere meisjes begon ik op mijn zestiende met het drinken van goedkope mierzoete witte wijn. Dit heeft ongeveer vier jaar geduurd voordat ik over ben gestapt op droge witte wijn. Toch moet ik stiekem toegeven dat ik nog steeds wel eens een zoete wijn bestel in een kroeg (sst niet doorvertellen!). Toch vind ik het super jammer dat ik er zo weinig van weet! Ik heb wel vaker dan eens een wijnproeverij gedaan waarbij ik heb geleerd welke stappen ik moet nemen om de wijn optimaal te kunnen proeven: glas draaien, ruiken, een sip nemen en een soort zuiggeluid maken en uitspugen (lees: opdrinken). Sorry wijnkenners als ik de juiste termen niet heb genoemd (verbeteringen zijn altijd welkom)! Droog, zoet, rood, wit, rosé kan ik nog net uit elkaar halen, maar waarom de ene rode wijn nou een cabernet is en de andere witte een chardonnay? Ik vind dat ik veel te weinig weet over de juiste smaken. Op de etiket bij de Gall&Gall staat vaak welke soorten smaken er in de wijn te vinden is, maar de appel, mango of noot die in de droge witte wijn zit proef ik toch echt bijna nooit. Ligt het aan mij, of moet ik gewoon heel geconcentreerd nadenken over elke slok die ik drink?

Ik heb bedacht dat ik zelf mijn kennis over wijn wil vergroten. Door een eigen zoektocht te gaan starten: zelf te bedenken (met behulp van boeken, vrienden en de etiket van een wijnwinkel) welke wijn ik lekkerder dan een andere en waarom een bepaalde wijn goed past bij een bepaald gerecht. En het leukste hiervan is: de hele zoektocht ga ik allemaal met jullie delen!

Ik heb vanmiddag een borrel van kennissen die 12,5 jaar getrouwd zijn. Eens zien met welke wijnen ik ga proosten en met wat voor een verhaaltje ik jullie morgen ga vermaken!


Doei!!