dinsdag 31 december 2013

Champagne


Vanavond is het eindelijk zover. We hebben een jaar moeten wachten om zóveel oliebollen te eten totdat we misselijk zijn, ons mooi en met veel glitters te mogen kleden en heel erg veel champagne doppen te mogen poppen om daar vervolgens heel veel van drinken.

Champagne; je vindt er heel veel variaties van in de supermarkt die je eigenlijk geen champagne mag noemen. Wil je echte champagne drinken, dan mag je er veel geld voor neerleggen. Champagne is een sprankelende wijn die is vernoemd naar de Champagne Regio in Frankrijk. The druiven die ze bij de productie ervan gebruiken zijn Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Alleen champagne uit deze regio mag champagne worden genoemd vanwege de te grote economische interesse die hiervoor is. Namaak champagnes uit andere regio's worden hierdoor ook wel mousserende wijnen genoemd.

Champagne is populair geworden door de goede marketing die hiervoor is gedaan. Ze gaven de labels een romantisch tintje voor de liefde en bruiloften en voor andere bijzondere gelegenheden die voornamelijk voor vrouwen belangrijk waren. Om ook de mannen te plezieren, werden er labels gemaakt die politieke elementen bevatten.

Tot zover champagne in een notendop. Hier nog een paar redenen om (goedkope namaak) champagne te drinken:
  • Champagne helpt de hersenen om te dealen met ziektes als Alzheimer en Parkinson (klinkt erg onwerkelijk, maar om de wetenschap nou niet geloven bij zo'n feit.. )
En minder serieuze redenen:
  • Wanneer het maandag is. of vrijdag. of zaterdag. of elke andere dag van de week, wanneer je er zin in hebt.
  • Omdat je zuinig aan wil doen met water.
  • Omdat het toevallig in je koelkast ligt.
  • Omdat één glas maar 90 calorieën heeft en vol zit met antioxidanten.
  • Omdat je het met Napoleon eens wil zijn. Ik citeer: 'Ik drink champagne wanneer ik win, om te het te vieren. Ik drink champagne wanneer ik verlies, om mezelf te troosten.'
Ik wil jullie allemaal een heel gelukkig nieuwjaar wensen met heel veel champagne en gezelligheid:

Funny Cougar Town Ecard: Let's drink to how many opportunities there are for drinking wine during the holidays.

zaterdag 21 december 2013

Gloeiende wijn

Hoi!

Zitten jullie lekker binnen met warme kleren aan en de kachel op de hoogste stand? Mooi! Het is de kortste dag van het jaar en daarom precies de goede timing om jullie te vertellen over glühwein. Glühwein betekent gloeiende wijn. Deze naam is afkomstig van de hete gloeiende ijzers waarmee ze vroeger de wijn gingen opwarmen (dankje Wikipedia). Deze wijn is voornamelijk populair in Duits sprekende landen. Het is overgewaaid naar Nederland en stiekem ben ik daar erg blij mee :). Tijdens de kerstdagen, op wintersport of gewoon op een woensdagmiddag rond 1 uur, glühwein is altijd lekker wanneer de temperaturen omlaag gaan.

Glühwein valt onder de 'mulled wines'. Bij de vertaling van 'mulled wine' krijg ik de optie bisschop. Bisschop? Ik lach de site uit en kijk verder. Wat blijkt nu, de glühwein valt onder de bisschopswijnen! Een bisschopwijn is een wijn die in Nederland traditioneel vlak voor Sinterklaas gedronken werd. Glühwein is dezelfde soort wijn als bisschopswijn, maar de laatste jaren meer populair geworden. Bisschopswijn is rode of witte wijn verwarmd met kaneel, kruidnagel, steranijs en sinaasappelschillen. Het verschil tussen bisschopswijn en glühwein is dat bisschopswijn met sinaasappelen wordt bereid en glühwein met citrusvruchten.

Glühwein kun je zelf maken met een rode wijn naar keuze (zie recept hieronder), maar kun je ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Jullie herkennen vast allemaal wel de flessen met een kerstig label. Op de kerstmarkten in Duitsland is bijna op alle kraampjes glühwein te koop die ik helaas nog nooit heb kunnen uitproberen. Volgend jaar maar eens een tripje plannen!


Recept:
1 liter rode wijn
1 citroen in partjes
1 kaneelstokje
4 kruidnagels

Bereidingswijze
Giet de rode wijn in een ruime pan en voeg citroenpartjes toe, een doormidden gebroken kaneelstokje en de 4 kruidnagels. Verwarm het mengsel zachtjes (niet laten koken) en laat de smaken minimaal 15 minuten in de wijn trekken. Zeef de glühwein en roer en suiker naar smaak door.

Dit was mijn verhaal over glühwein! Ik wens jullie een hele fijne kerst en een heel gelukkig nieuwjaar! De ideale dagen voor smoesjes om lekker veel wijn te drinken.

vrijdag 6 december 2013

Oveja Negra

Het zwarte schaap zijn de zondebok, verschoppeling (van Dale)

Ik ben benieuwd waarom de Chileense wijn die ik een paar avonden geleden heb gedronken onder de naam 'Oveja Negra' luidt. Dit betekent namelijk 'zwarte schaap' en als ik de van Dale mag geloven zou het de verschoppeling van de wijnenfamilie zijn. Ik ging op onderzoek uit en kwam terecht bij de website van de Oveja Negra. Daar staat dat de wijnen van de Oveja Negra wijngaarden zijn gemaakt van druiven die met de hand zijn geoogst in de wijngaarden in de Maule Valley. Het is een unieke wijn waarvan meteen genoten kan worden en waarvan de prijs/kwaliteit verhouding optimaal is. Op de homepage vind ik nog niets over een zwart schaap, maar mijn zoektocht gaat verder!

Hebbes! Onder het kopje 'dare to be yourself' staat waar de naam zwarte schaap vandaag komt. Ik citeer: 'a black sheep is the is a unique, original and out of the ordinary person. Someone who calls your attention and intrigues you.' Ze vergelijken zichzelf met een zwarte schaap, omdat deze wijnen karakter en een persoonlijkheid hebben. Hmm, nog steeds ben ik benieuwd waarom ze wijn beschrijven met zulke termen. Lijken wijnen dan toch meer op mensen dan ik dacht?

Voor de verandering was de wijn van Oveja Negra een rode wijn. Dit omdat de degene die de wijn heeft gekocht (ik noem geen namen :p) dacht dat het een witte wijn was. Ik ben minder ervaren met rode wijnen, maar ik ben ze wel steeds meer gaan waarderen. De wijn die ik heb gedronken is een Cabernet Sauvignon Syrah. Ik vind het heel moeilijk om de smaak ervan te beschrijven en daarom vraag ik weer hulp van de website: een uitgesproken bouquet met aroma van bessen, kersen, pittigheid en een kleine hint van groene paprika (?) met een zacht snufje van eik. Klinkt veelbelovend, vinden jullie niet? Verder is er nog een beschrijving van anderhalve pagina met informatie over de geschiedenis, de druif, de wijngaard en de wijnmakers van deze wijn, maar daar zal ik jullie niet mee vervelen. Wel ga ik jullie vervelen met een plaatje van deze wijn (zie hiernaast), want ik wil hem zeker aanraden aan mensen die wel houden van een glaasje rood genot! 


Doei!