vrijdag 25 april 2014

Een klein beetje Italië in Polen

Het afgelopen paasweekend heb ik niet doorgebracht met eieren schilderen of eieren zoeken, maar in de mooie Poolse stad Krakau. Samen met 59 anderen ben ik 5 dagen op studiereis geweest en we hebben ons heel erg vermaakt. Biertjes, feestjes, een universiteitsbezoek, praatjes van bedrijven, een heuse tramparty, lasergamen en een indrukwekkend bezoekje aan Auschwitz vatten deze dagen ongeveer samen. Naast typische Poolse biertjes of shotjes wodka heb ik ook een beetje inspiratie opgedaan voor deze blog en wel in een fantastisch Italiaans restaurant met 3 lieve vriendinnen.

Opmerkelijk in Polen is dat elk restaurant allemaal hoekjes heeft waar mensen kunnen zitten. In Nederland zijn het voornamelijk grote ruimtes met tafels en stoelen. Dit restaurant had een leuke sfeer en de wijnkaart viel absoluut niet tegen. Ik vroeg de ober om een droge witte wijn. Ik voel mij altijd heel chique als de wijn aan tafel wordt geschonken en dat gebeurde hier ook. De ober (die overigens heel erg cute was en een grootse fooi van ons heeft gekregen) zette het glas voor mij neer en schonk een wijn in genaamd: Gran Sasso. Na al die tijd is mijn 'raad welke smaken in een wijn zitten'-talent nog niet erg ontwikkeld en moet google mij helpen met de details.

Gran Sasso is een project dat ontwikkeld is door twee vrienden genaamd Valentino Sciotti en Camillo de Luliis. Gran Sasso betekend: grote steen en de wijngaarden van Gran Sasso zijn verdeeld over drie gebieden in Italië. De soort droge witte wijn die ik had was een Trebbiano uit 2012. Hij was echt verrukkelijk, dus ik liet het mij geen tweede keer zeggen toen de ober vroeg of ik nog een glaasje wilde. De wijn blijkt een groene appel smaak te hebben en heeft een geur van mandjes (dit zijn niet mijn woorden). Ik heb er ontzettend van genoten en hoop stiekem dat ik hem nog een keer ergens mag proeven! Ik waande mij stiekem een beetje in Italië.

Tot de volgende! kus

donderdag 10 april 2014

Waanzin & Wijnzin


Sinterklaas is al lang weer naar Spanje om een lekker kleurtje op het strand te ontwikkelen, maar ik heb jullie nog helemaal niet verteld over een leuk wijnboekje die hij mij heeft gegeven. Het boekje heet Waanzin & Wijnzin en je raadt het al: neem het niet te serieus. Het onderschrift is dan ook: gortdroog en sappig. Laten dat nou net twee woorden zijn waarmee je een wijn kunt omschrijven.


Waanzin & Wijnzin is geschreven door Kamagurka (?) en Harold Hamersma. Kamagurka is voornamelijk dol op wijn en heeft daar zijn eigen creatieve kijk op. Harold schrijft over wijn en weet er alles van. Samen hebben ze deze vaardigheden gecombineerd en gestopt in een grappig boek. Een boek waarin op elke linkse pagina een verhaaltje staat over random wijn weetjes die eigenlijk niet echt van belang zijn, maar toch wel leuk zijn om te lezen en waarin op elke rechtse pagina een cartoon is afgebeeld die past bij het verhaaltje links.


Ik zal jullie even laten voorproeven:

Marketingonderzoeksbureau Trendbox deed verslag van de Nederlandse wijnbeleving. Toen werd gevraagd met welke bekende mensen men een bepaalde kleur wijn associeerde, werd de eetlust flink op de proef gesteld. Bij rood werden Philip Freriks ('een man die weet waar hij het over heeft') en Madonna genoemd ('zij is ouder en krachtig'). Bij wit draafde Cameron Diaz op ('losbandig, apart, jeugdige uitstraling'). Voor het imago van rosé moet worden gevreesd. Het meest genoemd werd Gerard Joling: 'schreeuwerig en ordinair'.

Het boekje is vooral vermakelijk en interessant voor mensen die tijdens een gesprek allerlei weetjes over wijn uit de mouw willen schudden om indruk te maken. Ga er lekker voor zitten, neem een glaasje van je favoriete wijn en lees het boek in één scheut uit.

Nog één klein voorbeeldje dan, speciaal voor de mannen onder ons:

Aan de University of Western Australia werd ontdekt dat de consumptie van een matige hoeveelheid wijn erectiestoornissen kan helpen voorkomen. Bij een groep van 1580 mannen in de leeftijd van 20 tot 80 jaar die maximaal vier glazen per dag dronken, kwamen 25 tot 30 procent minder erectiestoornissen voor. 

Steeds meer redenen om wijn te drinken dus! :)