dinsdag 17 juni 2014

Een bruut wijntje

Eindelijk weer tijd voor een blog! De tentamens zijn bijna voorbij en dus is het tijd voor weer een klein, maar o-zo-leuk verhaaltje over een spannende, sprankelende wijn. Met nadruk op bijna voorbij, want het feit dat ik nu een blog aan het schrijven ben toont eigenlijk aan dat ik studie ontwijkend gedrag vertoon.

De wijn waarover ik jullie ga vertellen heeft een zomers tintje. Ik heb de wijn van vriendinnen en vriendje gekregen nadat ik een dansoptreden heb gedaan en overleefd. Mijn benen zijn nog heel en ook heb ik geen vingers gebroken. De naam van de wijn is Sumarroca en komt uit Spanje, Barcelona. Ik raad het dan ook ten zeerste aan om dit wijntje te drinken tijdens een zomeravond met een gezellige groep vrienden of vriendinnen. De wijn is een Rosado Brut. Brut is een aanduiding voor een droge champagne. En champagne mag alleen Brut worden genoemd als de wijn gedoseerd is met minder dan 15 gram per liter (feitje). Deze Brut was (ik citeer) zalmkleur met een gebalanceerde smaak en met een lang en plezier eind. Huh, een lang en plezierig eind? Jep, ik kan er geen andere vertaling van maken! Daarnaast verteld het etiket mij dat het een perfect wijntje is voor speciale gelegenheden. Dus, is er iemand bij jou in de buurt geslaagd, heb je je laatste tentamen gehaald, heb je vakantie? Verzin iets en je het perfecte wijntje staat voor je klaar!

Het wijntje is gedronken aan de gracht en was heel erg lekker! Zo blijkt het maar weer dat Spanjaarden beter wijn kunnen maken dan voetballen.



dinsdag 13 mei 2014

De ideale picknick wijn

Petits Carreaux ChardonnayLe Petit Carreaux. Een heerlijk wijntje voor bij de picknick in een parkje vlakbij huis. Waarom? Omdat het hoofd en het etiket van de label versierd is met een rood/wit blokjespatroon. Wees niet gevreesd, het is toegestaan om het te drinken op een andere plek! Fiew.. Die andere plek van mij, was aan de tafel tijdens een vleesfondue. Een gezellig avondje met een gezellig en makkelijk drinkbare wijn. Bij de eerst slok moest ik even wennen, maar al snel piesten er allerlei engeltjes over mijn tong.

Le Petit Carreaux is een ronde, soepele, Franse, droge witte wijn. Google Translate is zo slecht nog niet, want het heeft mij geholpen bij het vinden van de betekenis ervan, namelijk: de kleine ruitjes. De Gall&Gall beschrijft het als een makkelijk te drinken wijn voor de picknick of de barbecue. Waar zouden ze deze wijsheid toch vandaan hebben? 

Nu een stukje geschiedenis: 40 jaar geleden kwam een handje vol wijnmakers bij elkaar die hun krachten wilden bungelen. Ze wilden een wijn maken onder het motto: eenheid, ethiek en excellentie. Ik snap niet hoe je de eerste twee e's in een wijn kan verwerken, maar excellentie was er zeker (ik bedenk me nu dat er nog bijna nooit een wijn is geweest waar ik over heb geblogd die echt heel erg smerig was. Misschien moet ik maar weer wijntjes in de kroeg drinken, om jullie een keer een verrassend verhaal te geven). Het bedrijf Vignerons du Val d'Orbieu is ontstaan en uitgegroeid tot een groot bedrijf met meer dan 2500 leden. 

Het gebied waar dit bedrijf zich bevindt is Languedoc-Roussillon en ligt in het zuiden van Frankrijk. Ik was laatst in een wijnwinkel en mijn vriend en ik vroegen om een wijn die geen zure nasmaak heeft. Ze vertelde ons dat vooral wijnen die uit hele warme landen komen (denk aan Zuid-Afrika en Australie) een zure nasmaak hebben. Weer een weetje erbij en een wijntje uit Frankrijk is dus geen probleem! De chardonnay van Le Petit Carreaux was fruitig, fris en is zeker aan te raden voor wijnliefhebbers. Op de Gall&Gall website kun je de wijnen sterren geven en van mij krijgt deze wijn er 5, mmm!

Drink met maten lieve lezers, tot het volgende verhaal!

vrijdag 25 april 2014

Een klein beetje Italië in Polen

Het afgelopen paasweekend heb ik niet doorgebracht met eieren schilderen of eieren zoeken, maar in de mooie Poolse stad Krakau. Samen met 59 anderen ben ik 5 dagen op studiereis geweest en we hebben ons heel erg vermaakt. Biertjes, feestjes, een universiteitsbezoek, praatjes van bedrijven, een heuse tramparty, lasergamen en een indrukwekkend bezoekje aan Auschwitz vatten deze dagen ongeveer samen. Naast typische Poolse biertjes of shotjes wodka heb ik ook een beetje inspiratie opgedaan voor deze blog en wel in een fantastisch Italiaans restaurant met 3 lieve vriendinnen.

Opmerkelijk in Polen is dat elk restaurant allemaal hoekjes heeft waar mensen kunnen zitten. In Nederland zijn het voornamelijk grote ruimtes met tafels en stoelen. Dit restaurant had een leuke sfeer en de wijnkaart viel absoluut niet tegen. Ik vroeg de ober om een droge witte wijn. Ik voel mij altijd heel chique als de wijn aan tafel wordt geschonken en dat gebeurde hier ook. De ober (die overigens heel erg cute was en een grootse fooi van ons heeft gekregen) zette het glas voor mij neer en schonk een wijn in genaamd: Gran Sasso. Na al die tijd is mijn 'raad welke smaken in een wijn zitten'-talent nog niet erg ontwikkeld en moet google mij helpen met de details.

Gran Sasso is een project dat ontwikkeld is door twee vrienden genaamd Valentino Sciotti en Camillo de Luliis. Gran Sasso betekend: grote steen en de wijngaarden van Gran Sasso zijn verdeeld over drie gebieden in Italië. De soort droge witte wijn die ik had was een Trebbiano uit 2012. Hij was echt verrukkelijk, dus ik liet het mij geen tweede keer zeggen toen de ober vroeg of ik nog een glaasje wilde. De wijn blijkt een groene appel smaak te hebben en heeft een geur van mandjes (dit zijn niet mijn woorden). Ik heb er ontzettend van genoten en hoop stiekem dat ik hem nog een keer ergens mag proeven! Ik waande mij stiekem een beetje in Italië.

Tot de volgende! kus

donderdag 10 april 2014

Waanzin & Wijnzin


Sinterklaas is al lang weer naar Spanje om een lekker kleurtje op het strand te ontwikkelen, maar ik heb jullie nog helemaal niet verteld over een leuk wijnboekje die hij mij heeft gegeven. Het boekje heet Waanzin & Wijnzin en je raadt het al: neem het niet te serieus. Het onderschrift is dan ook: gortdroog en sappig. Laten dat nou net twee woorden zijn waarmee je een wijn kunt omschrijven.


Waanzin & Wijnzin is geschreven door Kamagurka (?) en Harold Hamersma. Kamagurka is voornamelijk dol op wijn en heeft daar zijn eigen creatieve kijk op. Harold schrijft over wijn en weet er alles van. Samen hebben ze deze vaardigheden gecombineerd en gestopt in een grappig boek. Een boek waarin op elke linkse pagina een verhaaltje staat over random wijn weetjes die eigenlijk niet echt van belang zijn, maar toch wel leuk zijn om te lezen en waarin op elke rechtse pagina een cartoon is afgebeeld die past bij het verhaaltje links.


Ik zal jullie even laten voorproeven:

Marketingonderzoeksbureau Trendbox deed verslag van de Nederlandse wijnbeleving. Toen werd gevraagd met welke bekende mensen men een bepaalde kleur wijn associeerde, werd de eetlust flink op de proef gesteld. Bij rood werden Philip Freriks ('een man die weet waar hij het over heeft') en Madonna genoemd ('zij is ouder en krachtig'). Bij wit draafde Cameron Diaz op ('losbandig, apart, jeugdige uitstraling'). Voor het imago van rosé moet worden gevreesd. Het meest genoemd werd Gerard Joling: 'schreeuwerig en ordinair'.

Het boekje is vooral vermakelijk en interessant voor mensen die tijdens een gesprek allerlei weetjes over wijn uit de mouw willen schudden om indruk te maken. Ga er lekker voor zitten, neem een glaasje van je favoriete wijn en lees het boek in één scheut uit.

Nog één klein voorbeeldje dan, speciaal voor de mannen onder ons:

Aan de University of Western Australia werd ontdekt dat de consumptie van een matige hoeveelheid wijn erectiestoornissen kan helpen voorkomen. Bij een groep van 1580 mannen in de leeftijd van 20 tot 80 jaar die maximaal vier glazen per dag dronken, kwamen 25 tot 30 procent minder erectiestoornissen voor. 

Steeds meer redenen om wijn te drinken dus! :)

donderdag 27 maart 2014

Voila

Het is tentamentijd en wat ga je doen als je eigenlijk tentamens moet leren? Juist, alles wat je kan doen om het leren van tentamens te vermijden, oftewel soggen. Soggen is precies wat ik nu aan het doen ben en dat in de vorm van een verhaaltje over mijn wijnervaring van een paar weken geleden in een restaurantje in Groningen genaamd Voila. Dit restaurantje heeft een leuk concept. Elke dag is het menu anders en de gasten weten niet wat ze krijgen. Het enige dat ze weten is dat het vijf gangen zijn en dat je er niet na een uurtje al weg bent. Hartstikke leuk om een keer uit te proberen op aanraden van een collega van mijn vriend.

Op de site staat vermeld dat alle collega's van het restaurant om 17 uur samen twee gerechten van het menu samen eten en daarbij overleggen ze welke wijn goed past bij het gerecht. Ik ben zo blij dat ik het bonnetje mee heb genomen waarop alle namen van de wijnen staan, anders had ik jullie kunnen verblijden met een verhaaltje over lekkere wijnen waarvan ik de naam niet weet. Zonde.

Ik kom er achter dat ik een ietsiepietsie ben vergeten welke wijn welke was, maar ik ga mijn best doen! Eenmaal aan tafel, werd ons gevraagd wat we wilden drinken. Een biertje en een wijntje. Ik kreeg de wijn die officieel is bedacht bij het voorgerecht van de avond: een droge frisse witte wijn genaamd Chateau Peybonhomme. De wijn was niet heel zwaar en lekker bij het voorgerecht dat bestond uit dunne plakjes tonijn met een sausje waarvan ik de naam niet meer weet en een verrassende salade. Daarbij zat het rijkemensenhapje kaviaar dat ik voor het eerst in mijn leven heb gegeten. Bah, ik wil nog maar even wachten met rijk worden. Bij het hoofdgerecht hoorde een rode Italiaanse wijn: Pecorino. Toen ik Pecorino ging googlen, kreeg ik heel iets anders dan wijn. Pecorino blijkt ook een kaassoort te zijn. Gelukkig heeft google gedacht aan een simpele oplossing en weet de zoekmachine het goede resultaat te vinden, wanneer ik 'wijn' erachter schrijf. De pecorino druif wordt ook wel de schapendruif genoemd (heeft ook weinig met kaas te maken), omdat deze druif een lekkernij was voor schapen. Aan rode wijn moet ik altijd nog even wennen, omdat het een droog gevoel in je mond achterlaat, maar ik moet zeggen dat hij goed past bij lamsbout met aardappelpuree en spinazie op een luxe manier klaargemaakt. De laatste wijn die we voorgeschoteld kregen paste perfect bij het goddelijke toetje dat werd geserveerd. Het toetje bestond uit een huisgemaakte chocolade muffin met een vloeibare binnenkant en heerlijk huisgemaakte walnotenijs. Als dit al niet zoet genoeg was, kregen wij ook nog eens de zoetste wijn ooit: zwarte muskaat wijn Elysium. Je kan deze wijn vergelijken met dikke vloeibare ranja met een alcoholsmaakje. Heerlijk!

Ik ben weer een gezellig avondje vol wijnervaringen rijker! Op naar de volgende :)

donderdag 13 februari 2014

Limited Edition

Gisteren was het mijn verjaardag en hoe kun je een verjaardag beter vieren dan met het opentrekken van een fles wijn? Niet! Vandaar dat ik met mijn vriendje 's ochtends een bezoekje had gemaakt aan de Gall&Gall om een wijntje uit te zoeken. Mijn ogen vielen bij binnenkomst meteen op een vrolijke fles met bloemetjes en smileys die ik niet kon laten staan. Binnen 20 seconden stonden we weer buiten.

's Middags kreeg ik van een paar lieve vriendinnen een leuk wijnpakketje met daarin een schenktuit, een ring waarvan ik de functie nog niet precies wist en een leuk boekje met informatie over wijnen en wijnregio's over de hele wereld. Ik ben er helemaal gelukkig mee en hiermee kan ik jullie nog meer leuke weetjes over wijnen vertellen in het vervolg! Google blijft een trouwe vriend en deze keer wist hij mij alles te vertellen over de ring die in het pakketje zat. De zilveren ring schuif je over de hals van een fles wijn en vangt de druppels op die bij het schenken over de hals glijden. Weer wat geleerd!

Nu wat informatie over de vrolijke fles wijn met allerlei kleurtjes en bloemetjes. Deze droge witte wijn is een sauvignon blanc, komt uit Zuid-Afrika en gaat door het leven met de naam: Daisy Day. Ik had in de winkel helemaal niet gekeken naar het label met de omschrijving van de smaak en de geur, maar wat bleek thuis: er staat ook niks, zero, nul informatie daarover op de fles. Je moet het als klant doen met de leuke smileys, bloemetjes, vele kleurtjes en een vrolijk gedichtje over daisies. Op de Gall&Gall site staat vermeld dat deze fles een limited edition is, speciaal voor Valentijnsdag (inslaaaaan). Voor alle mannen die dit lezen en morgen een romantisch avondje met hun vriendinnetje hebben gepland: koop deze wijn en je hebt geheid een geslaagde valentijnsavond, geloof mij! Omdat er niets over de smaak of geur staat vermeld op de fles, heb ik mijn allereerste grote wijnongein uitdaging: ik moet helemaal zelf de wijn omschrijven, aah help. Even kijken of ik al wat heb geleerd sinds mijn eerste blogverhaaltje: deze sauvignon blanc is een frisse droge witte wijn dat fruitig smaakt en het vooral erg goed doet bij de borrel. haha uitgebreid is het niet, maar overtuigt het jullie? Waar een wijn naar ruikt is voor mij nog altijd een raadsel als de informatie er niet op staat of als ik die informatie nog niet heb gelezen.

Tja, aan 14 februari valt bijna niet te ontkomen, zelf niet als het gaat om alcohol(flessen). Ook al vind je valentijnsdag veel te overdreven, geef je crush/scharrel/vriendje/vriendinnetje/man/vrouw/vriendinnen/iedereen een dikke kus en proost lekker met een glaasje wijn!!

Tot de volgende! x

vrijdag 31 januari 2014

De Geit

Ik ben er achter gekomen dat ik visueel ben ingesteld, omdat ik namelijk eerst kijk naar de label van een fles wijn en daarna de bijbehorende tekst lees met de soorten druiven, waar het vandaan komt en waar het naar smaakt. Ik zal jullie in details beschrijven waarom de label van de fles zo leuk is. Voorop de fles is in het zwart wit een geit afgebeeld die nogal wat bagage met zich meedraagt namelijk: drie wijntonnen, een wereldbol, een viool, een man die balanceert op de viool, een vork, een stuk kaas dat balanceert op de vork en drie muziekspelende mannetjes die op de kaas staan. Zoiets maakt mij blij! Laat er nou op de achter kant 'AMAZING' staan. Ik was meteen verkocht.

Thuis aangekomen bleek de wijn ook nog eens super lekker te smaken! Dubbel leuk! Achterop de fles wijn staat beschreven: 'Each glass will transport you to a magical place where the wine flows freely, laughter fills the air and you dance until the sunrise.' Dit beschrijft dat deze wijn lekker luchtig is en ideaal voor bij de borrel. De wijn heet La Capra en is afkomstig uit Zuid-Afrika. Capra betekent geit en de reden waarom het de geit heet is dat de geit altijd een oogje in het zeil houdt. Hun reputatie en hun karakter zijn het hart van deze wijn. Het is een sauvignon blanc dat smaakt groene peper en rijp fruit.

Aangezien de wijn heerlijk smaakt is het zo gek nog niet om op basis van de label een wijn te kiezen. Ik raad het jullie allemaal aan!

Liefs!

donderdag 9 januari 2014

Een bijzondere wijn

De wijn die ik gisteravond heb gedronken werd omschreven als een bijzondere wijn. Een bijzondere wijn? Wat typeert een bijzondere wijn? Toen ik een slokje van deze droge witte wijn nam was mijn eerste reactie: 'wat een bijzondere smaak'. Ik vond het inderdaad een bijzondere (oké, nu zal ik stoppen met dat woord) wijn, maar waarom ik dat precies vond kon ik niet zo goed uitleggen. Het zat hem in de smaak. Oké, dat kan nogal snel, maar deze was echt anders dan de gemiddelde droge witte wijn die ik meestal drink. Misschien kom ik erachter waarom deze wijn bijzonder (sorry) is als ik me een klein beetje ga verdiepen in de achtergrond, de druiven, de afkomst en de omschrijving van de wijn.

De naam van de wijn is La Forge Estate Enigma en is afkomstig uit het Franse Pézenas. Het label van de fles vertelt mij dat de wijn voornamelijk bestaat uit de druivensoort Chardonnay (80%), maar dat er voor de zoetigheid van de wijn nog twee druivensoorten aan toegevoegd zijn: Viognier (15%) en Muscat (5%). In mijn bluffers wijngids staat dat Chardonnay een groot scala aan mogelijkheden van smaken heeft (onder andere boter (?), slagroom (?), bloemig en hazelnoot). Hier word ik nog niet echt wijzer van qua bijzonderheid van deze smaak (alhoewel ik met slagroom een heel eind zou kunnen komen met het beschrijven van een bijzondere wijn, maar ik als zoetekauw zou een wijn die naar slagroom smaakt echt wel kunnen herkennen). Viognier wordt gezien als de nieuwe Chardonnay waarvan de voornaamste kwaliteit het 'mondgevoel' is. Het mondgevoel? Het moet niet gekker worden. Maar dan zie ik het staan: 'Muscat - een druivenras met een heel sterke smaak'. Een hele sterke smaak.. Dat is het enige wat erachter staat. Het kan niet anders zijn dan de toevoeging van Muscat die de twist in de smaak van deze wijn maakt. Yes, geheim ontrafeld :). Verder staat er nog dat de wijn een fruitig karakter heeft en dat het een aanlokkelijke wijn is voor wijnenthousiasmen. Ik vind dat ik mezelf wel een wijnenthousiasme mag noemen met het schrijven van deze al deze wijnongein!

Tot het volgende wijnverhaal,

Doei!