dinsdag 13 mei 2014

De ideale picknick wijn

Petits Carreaux ChardonnayLe Petit Carreaux. Een heerlijk wijntje voor bij de picknick in een parkje vlakbij huis. Waarom? Omdat het hoofd en het etiket van de label versierd is met een rood/wit blokjespatroon. Wees niet gevreesd, het is toegestaan om het te drinken op een andere plek! Fiew.. Die andere plek van mij, was aan de tafel tijdens een vleesfondue. Een gezellig avondje met een gezellig en makkelijk drinkbare wijn. Bij de eerst slok moest ik even wennen, maar al snel piesten er allerlei engeltjes over mijn tong.

Le Petit Carreaux is een ronde, soepele, Franse, droge witte wijn. Google Translate is zo slecht nog niet, want het heeft mij geholpen bij het vinden van de betekenis ervan, namelijk: de kleine ruitjes. De Gall&Gall beschrijft het als een makkelijk te drinken wijn voor de picknick of de barbecue. Waar zouden ze deze wijsheid toch vandaan hebben? 

Nu een stukje geschiedenis: 40 jaar geleden kwam een handje vol wijnmakers bij elkaar die hun krachten wilden bungelen. Ze wilden een wijn maken onder het motto: eenheid, ethiek en excellentie. Ik snap niet hoe je de eerste twee e's in een wijn kan verwerken, maar excellentie was er zeker (ik bedenk me nu dat er nog bijna nooit een wijn is geweest waar ik over heb geblogd die echt heel erg smerig was. Misschien moet ik maar weer wijntjes in de kroeg drinken, om jullie een keer een verrassend verhaal te geven). Het bedrijf Vignerons du Val d'Orbieu is ontstaan en uitgegroeid tot een groot bedrijf met meer dan 2500 leden. 

Het gebied waar dit bedrijf zich bevindt is Languedoc-Roussillon en ligt in het zuiden van Frankrijk. Ik was laatst in een wijnwinkel en mijn vriend en ik vroegen om een wijn die geen zure nasmaak heeft. Ze vertelde ons dat vooral wijnen die uit hele warme landen komen (denk aan Zuid-Afrika en Australie) een zure nasmaak hebben. Weer een weetje erbij en een wijntje uit Frankrijk is dus geen probleem! De chardonnay van Le Petit Carreaux was fruitig, fris en is zeker aan te raden voor wijnliefhebbers. Op de Gall&Gall website kun je de wijnen sterren geven en van mij krijgt deze wijn er 5, mmm!

Drink met maten lieve lezers, tot het volgende verhaal!