vrijdag 31 januari 2014

De Geit

Ik ben er achter gekomen dat ik visueel ben ingesteld, omdat ik namelijk eerst kijk naar de label van een fles wijn en daarna de bijbehorende tekst lees met de soorten druiven, waar het vandaan komt en waar het naar smaakt. Ik zal jullie in details beschrijven waarom de label van de fles zo leuk is. Voorop de fles is in het zwart wit een geit afgebeeld die nogal wat bagage met zich meedraagt namelijk: drie wijntonnen, een wereldbol, een viool, een man die balanceert op de viool, een vork, een stuk kaas dat balanceert op de vork en drie muziekspelende mannetjes die op de kaas staan. Zoiets maakt mij blij! Laat er nou op de achter kant 'AMAZING' staan. Ik was meteen verkocht.

Thuis aangekomen bleek de wijn ook nog eens super lekker te smaken! Dubbel leuk! Achterop de fles wijn staat beschreven: 'Each glass will transport you to a magical place where the wine flows freely, laughter fills the air and you dance until the sunrise.' Dit beschrijft dat deze wijn lekker luchtig is en ideaal voor bij de borrel. De wijn heet La Capra en is afkomstig uit Zuid-Afrika. Capra betekent geit en de reden waarom het de geit heet is dat de geit altijd een oogje in het zeil houdt. Hun reputatie en hun karakter zijn het hart van deze wijn. Het is een sauvignon blanc dat smaakt groene peper en rijp fruit.

Aangezien de wijn heerlijk smaakt is het zo gek nog niet om op basis van de label een wijn te kiezen. Ik raad het jullie allemaal aan!

Liefs!

donderdag 9 januari 2014

Een bijzondere wijn

De wijn die ik gisteravond heb gedronken werd omschreven als een bijzondere wijn. Een bijzondere wijn? Wat typeert een bijzondere wijn? Toen ik een slokje van deze droge witte wijn nam was mijn eerste reactie: 'wat een bijzondere smaak'. Ik vond het inderdaad een bijzondere (oké, nu zal ik stoppen met dat woord) wijn, maar waarom ik dat precies vond kon ik niet zo goed uitleggen. Het zat hem in de smaak. Oké, dat kan nogal snel, maar deze was echt anders dan de gemiddelde droge witte wijn die ik meestal drink. Misschien kom ik erachter waarom deze wijn bijzonder (sorry) is als ik me een klein beetje ga verdiepen in de achtergrond, de druiven, de afkomst en de omschrijving van de wijn.

De naam van de wijn is La Forge Estate Enigma en is afkomstig uit het Franse Pézenas. Het label van de fles vertelt mij dat de wijn voornamelijk bestaat uit de druivensoort Chardonnay (80%), maar dat er voor de zoetigheid van de wijn nog twee druivensoorten aan toegevoegd zijn: Viognier (15%) en Muscat (5%). In mijn bluffers wijngids staat dat Chardonnay een groot scala aan mogelijkheden van smaken heeft (onder andere boter (?), slagroom (?), bloemig en hazelnoot). Hier word ik nog niet echt wijzer van qua bijzonderheid van deze smaak (alhoewel ik met slagroom een heel eind zou kunnen komen met het beschrijven van een bijzondere wijn, maar ik als zoetekauw zou een wijn die naar slagroom smaakt echt wel kunnen herkennen). Viognier wordt gezien als de nieuwe Chardonnay waarvan de voornaamste kwaliteit het 'mondgevoel' is. Het mondgevoel? Het moet niet gekker worden. Maar dan zie ik het staan: 'Muscat - een druivenras met een heel sterke smaak'. Een hele sterke smaak.. Dat is het enige wat erachter staat. Het kan niet anders zijn dan de toevoeging van Muscat die de twist in de smaak van deze wijn maakt. Yes, geheim ontrafeld :). Verder staat er nog dat de wijn een fruitig karakter heeft en dat het een aanlokkelijke wijn is voor wijnenthousiasmen. Ik vind dat ik mezelf wel een wijnenthousiasme mag noemen met het schrijven van deze al deze wijnongein!

Tot het volgende wijnverhaal,

Doei!